Gösfiske

Det finns en del gös i Gamlebyviken. Men det är ingen i klubben som har riktat sitt fiske efter gös. Så i dagsläget ser vi det som en trevlig bifångst som dessutom är en väldigt bra matfisk. Gös på 6kg. har tagits i viken.

Nu är vi några i klubben som utforskar möjligheterna till riktat gösfiske i Gamlebyviken. Vi har provat att jigga vid botten med resultatet, några misstänkta gös-kontakter.

Fortsättning följer.............

Om man vill prova på gösfiske kan vi rekomendera Kyrksjön vid Odensvi. Länken nedan går till lanthandeln i Odensvi, där man kan köpa fiskekort.

Laxfiske

Om man vill komma i kontakt med lax så är det trolling som gäller, i alla fall om man ska fiska i närheten av Gamleby. Trollingfisket i havet utanför Västervik är ganska okänt, men vi är ett par i klubben som gjorde en sattsning för ett antal år sedan med ganska stor framgång. När vi väl hittade områden som gav fisk så hade vi i alla fall kontakt med lax på varje tur. Vi körde mest i maj-juni i området utanför Västerviks angöring som gav lax från 7 till drygt 11kg. För intresserade kan vi berätta mer. Kontakta Oskar i styrelsen.

Ålfiske

Sedan 1 maj 2007 råder generellt förbud mot att fiska ål. Bara yrkesfiskare med särskilt tillstånd får fiska ål. Om du skulle råka fånga en så ska den försiktigt släppas tillbaka.

Torskfiske

Torsk är inget vi rekomenderar att fiska då internationella havsforskningsrådet rekomenderar totalt fiskestopp för Östersjötorsken.

Näbbgäddefiske

Näbbisar tagna på silkekrogen

Här är det ungefär samma ställen där man fiskar havsöring som gäller. Näbbgäddan kommer in på grunt vatten i maj-juni för att leka. Då är enda tiden man kan komma i kontakt med "näbbisarna" från land. Om man har båt går det att fiska hela sommaren, men då är dom ute till havs. Vid laxtrolling händer det att man kör in i jättestimm och inte får göra annat än att veva in och kroka loss "näbbisar". Då är det bara att flytta till ett annat område om man ska ha någon chans att få lax. Näbbgäddefisket är bäst soliga dagar med lätt vind. Man brukar se hela stimm uppe i ytan, då är det bara att kasta där. Dom är väldigt svåra att kroka och även om man har många kontakter så brukar man inte få upp så många, men dom är väldigt stridbara i förhållande till vikt(6-9hg är vanlig storlek). Lättspinn med långsmala skeddrag funkar bra, använd inte för tunn lina då risken eller möjligheten att det smäller på en havsöring finns, 0,25-0,30 nylonlina eller motsvarande brottstyrka "superlina". Flugfiske fungerar också alldeles utmärkt och är riktigt spännande eftersom man oftast fiskar på fisk som visar sig i ytan. Flytlina eller slow intermediate och diverse streamers går bra. Klass 5-6 räcker gott och väl, om det inte blåser för mycket. Snabba och distinkta mothugg är ett måste för som sagt, så är de ibland irriterande svårkrokade. Om de bara följer efter betet eller flugan, prova då att ta hem riktigt snabbt.

Ett sätt att förbättra antal landade är att använda silkekrogen istället för krok. Det är silkestråd som trasslar in sig i tänderna på näbbgäddan. Det fungerar riktigt bra och går att använda både vid spinn och flugfiske. Googla på silkekrogen för att hitta en butik som säljer silkestråden. Det finns även ett par filmer på Youtube som visar hur effektivt det kan vara. Kolla även på våra bilder på näbbgäddefiske.