Gäddfiske

Gamlebyviken är ett gäddfiskevatten som sportfiskande gäddfantaster världen över håller högt! Under högsäsong får vi gäster från hela Europa som alla har samma mål, nämligen att fånga en gädda över 1 meter! Vilket det finns stor chans att göra här i "viken". Under högsäsong så fångas det flera praktexemplar i veckan! 

Fisket kommer igång direkt efter islossningen då vinterhungriga gäddor gärna hugger i det kalla vattnet! Tänk på att fiska betet sakta då fisken tenderar till att vara ganska sköldstel denna period. Det man ska tänka på när man fiskar gädda på våren är att fisken leker denna perioden, gäddorna tenderar att ha ganska lång lekperiod i Gamlebyviken så man bör undvika att fiska på lekområden som grunda sydvikar och nära våtmarker! Eller varför inte avstå att fiska gädda under leken. Havsöringen leker på hösten och är därför lämplig att fiska under gäddornas lek.(se info om havsöring). Har man ändån oturen att fånga en lekfisk så skall denna självklart släppas tillbaka i det fria så försiktigt som möjligt!

Sportfiskemetoder 

På våren när gäddorna är köldstela i det kalla vattnet brukar hastigheten på betet vara den mest avgörande faktorn, då gäller det att fiska sakta och gärna söka fisken på grundare vatten som snabbt blir varmare i vårsolen(inte lekvikar). Det är nu man ska plocka fram flugspöt eller jerkspöt för att effektivt komma i kontakt med "krokodilerna"  Busterjerk betena har fått många anhängare i trakten.

Efter midsommar när vattentemperaturen börjar stiga så kan man börja söka fisken lite djupare och även öka hemtagnings hastigheten lite. Perioden efter Gäddornas lek brukar ge riktigt fina fångster! Sök gäddorna vid djupare vass stråk och även kring grynnor. Strora wobblers i olika färger brukar kunna ge resultat, men ibland är fisket trögt och då kan det vara idé att testa ett klasiskt skeddrag, ett blankt Atom eller Utö är ett riktigt klassiskt bete i Gamlebyviken!

Högsommaren brukar kunna kännas trögt att fiska gädda då vattentemperaturen är hög, men om man hoppar över att fiska dom soligaste timmarna på dygnet och istället åker ut riktigt tidigt på morgonen då nattens kyla har kylt ner ytvattnet så kan man med lite tur lyckas lura en pelagisk storgädda i soluppgången! Även blåsiga och regnruskigt svala sommardagar bör man satsa på att fånga gädda! Alltså sök tillfällen då vattentemperaturen kan tänkas gå ner någon grad!

Hösten är en favoritperiod för många gäddfiskare då fisken ofta är i god kondition och bjuder på bra motstånd i det svala vattnet. Det är inte ovanligt att dom gröna jägarna rusar och hoppar efter att ha tagit ditt bete! Denna perioden kan man börja plocka fram flugspöt och dom högt fiskade Jerk betena igen!

Att tänka på!


Fångstkvoten på gädda är max 3 fiskar per fiskare och dag. Minimåttet på gädda är 40cm och maxmåttet är
75cm, men vi i GSFK rekomenderar att inte fylla kvoten om inte fisken kan ätas färsk. Tänk även på att under leken (vår) inte fiska i grunda sydvikar, nära översvämda områden och våtmarker! 

Ska man returera en fisk så ska man hantera fisken så varsamt som möjligt och undvika att ta i fisken, använd en tång eller peang och försök att lossa kroken när fisken är i vattnet, eventuell fotografering av en Catch&Relese Gädda bör helst undvikas om den inte är möjlig att utföra på ett sätt som inte fisken tar skada av!

För mer info eller andra frågor kontakta klubben! Skitfiske/ GSFK