Havsöringsfiske

På alla odlade öringar har numera fettfenan klippts bort. Den lilla fenan på ryggen framför stjärtfenan(se bild längre ner på sidan). Dessa odlade öringar vet inte var de ska leka, därför att de inte har kläckts i en bäck eller å på ett naturligt sätt. Det är stor risk att de odlade öringarna blandar sig i vildöringars lek och på så sätt förstör den unika genetiken hos varje vildöringstam. Ta därför gärna en odlad matfisk istället för en vild, då en vild är mycket värdefullare och bättre anpassad till sin miljö.

Havsöringsfisket omkring Västervik kan emellanåt vara riktigt bra. Fisket kommer oftast igång i mars månad, då det gäller att fiska ganska långsamt och gärna i sydvända vikar. Pålandsvind är alltid bäst, fisket bedrivs med både fluga och spinn. Mars och första delen av april har flugfiskaren fördel.

När vatten temperaturen stiger får man öka hemtagningshastigheten på flugan/betet. I slutet av april gäller det att strippa/veva så fort det bara går för att få fisken att reagera.

När de stora öringarna kommer in i slutet av april början på maj gäller det att hålla i spöt och vara med hela tiden, huggen är ofta brutala.

Drömmen är att stå med kraftig böj på spöt med en stor blänkare i andra änden av linan. Det är som ett gift man vill bara fiska mera.

Sök fisken på blandbotten, storsten, tångbälten, uddar och rev. Kolla in djupkurvorna på sjökorten, mest fisk fångas på 0-3 m.

I maj är dagarna långa och fisket är oftast bäst när det börjar att mörkna, det gäller att spara på krafterna till de mörka timmarna.Fisket är bra till slutet av maj, sommar månaderna är oprövade för vår del och då är det nattfiske som gäller.

På hösten kommer fisket igång i oktober, enstaka fiskar landas i september. Fisket blir bättre allt efter som vattentemperaturen sjunker, för att bli som bäst i november-december.

Fina fiskeplatser i Gamleby/Västervikstrakten finner man på Gränsö då det är bilväg till många fina fiskeställen prova Bondbacken, Lillön eller Skanvik.

Har man tillgång till båt så öppnar sig oändliga möjligheter.

Utrustning  /Teknik                                                                                                         Spinnfiske: Spö 9-10 fot med kastvikt 10-30 g med en rulle som rymmer ca 100 m  0,15-0,17 fireline eller liknande stum lina för bästa kontakt. 

Gångbara beten är Galdsax, Vicke och Toby i färgerna svart, olivgrön, blå, silver och orange.  Använd krok med bra skärpa och dubbla fjäderringar för att minska fiskens möjligheter att bända sig loss.

Lägg kasten i solfjäder form, fiska av uddar, storsten, grynnor, tångbälten och sandfläckar extra noga.

                                                                                                                                              Flugfiske: Spö 9-10 fot klass 7-8 med flyt- eller intermediatelina och en rulle som rymmer ca 50 m backing. Gångbara flugor är diverse flugor för att imitera räkor,märlor och små fisk som Magnus, Speyräka, Zonker i färgerna grå, brun, svart och olivgrön.

Fiska enligt ett kast ett steg, försök att täcka så mycket yta som möjligt och fiska med vinden.

Övrigt

Utan vadare är det svår fiskat, man behöver inte släpa omkring på en massa prylar men en tång eller peang är ett måste för att enkelt lossa kroken, använd polariserande solglasögon för att se följen och grynnor.

Etik

Hur man ser skillnad på en blänkare och en besa?

Blänkare= silverblank fisk där fjällen släpper lätt, med en kritvit buk.

Besa= färgad eller utlekt (mager och gråaktig istället för blank) som ska släppas tillbaka.

Mellan dessa två stadier kallar vi öringen för blankbesa. Fisken har blivit blank igen efter leken men har ännu inte hunnit äta upp sig. I detta stadie är öringarna fortfarande magra och inte någon höjdare som matfisk. Släpp tillbaka blankbesorna så de får äta upp sig och bli blänkare, som däremot är en delikatess på talriken.

Öringfluga

Grå, brun och oliv är bra färger.

Fin middags-öring

Ljuset har stor betydelse.

Vår

När blåsippan blommar är det öring-tider.

Blänkare

Sök öringen med hjälp av termometer.

Havets silver

Dom små detaljerna kan vara avgörande.

Bortklippt fettfena