11. jul, 2016

Island

Det har planerats och förberetts in i det sista för att vi, Jag, Tommy och Lasse- 2 jubilörer och en dagdrömmande flugfiskare ska åka till Öring paradiset Island!

Efter en lång resdag anländer vi till den stuga vi kommer att spendera dom första fyra fiskedagarna i. Efter en liten "ankomst stänkare" så orkar vi inte ens att packa upp utan somnar, innan klockan 19:00 och sover 12 timmar i sträck, välbehövligt skulle jag tro.

Vi vaknar på den första fiskedagen och möts av mulet väder och hårda kalla vindar, inte torrfluge väder direkt! Vi åker med hyrbilen till första älven vi ska fiska i två dagar, Fossa river, där vi har hela sträckan(13km) för oss själva.

Fossa är en snabbt flytande mellanstor Å som flyter över svart och grå lavasten med några djupare höljor, dessa lägger vi extra krut på. Även om vi fiskar hårt och smyger fram så lyckas vi inte lura några öringar under dessa två dagar, några eller rättare sagt många tappade fiskar gör att själförtroendet får sej en törn.

Dag 4 och dags för nytt vatten- Varma river! Namnet har den lilla låglandsån fått av dess varma intill liggande källor och det ryker och pyser lite här och var i strandkanten. Känslan att stå och fiska ibland vattenångor och betande islandshästar omgiven av snötäckta fjäll är minst sagt magisk! Fisket då? jo nu åkte torrflugorna fram och alla får ett bra gäng med fisk, dock bara smått, dom bättre fiskarna ligger runt 5hg och toppen blir två fiskar runt 7-8 hg.

Efter ett avslutande varmt bad i stugans badtunna och lite fotbolls tittande inne i Reykjavik så rullar den nu lagom skitiga hyrbilen ( den var flong ny när vi hämtade den) vidare mot "highlands" eller ett mer svenskt begrepp skulle vara " Till fjälls". Bilresan blir helt magisk då vädret visar sej från sin bästa sida och det Isländska alpina lanskapet bjuder på vyer tagna ur en saga, dom 5 timmarna det tar upp till den enkla stuga som ska vara vårat hem i 3 dagar blir en verklig upplevelse.

Vi möts upp av 2 Isländska farbröder, den ena är gäst och den andra är stugvärd, stugvärden själv kan inte ett ord engelska och verkar inta dom flesta mål mat i flytande form så gästen guidar oss till både stuga och bra fiskevatten. Här uppe har vi miltals med strömmande vatten och mängder med sjöar att välja och vraka imellan, känns som himmelriket! inte många andra fiskare heller.

Det tar ett tag att komma igång men redan första kvällen så kniper Lasse en riktigt grann öring på runt 1,5 kg som får agera kvällsmat. Det vi inte viste när vi sparade denna för middag var att vår nyfunne islänska fiskekamrat, Pinghu!, vänligt nog hade försett oss med nyfileád öring i stugan, gisses vad vi fick äta fisk! Det blev även en trevlig kväll med vår nyfunne vän och fisketipps utdelades.

Tipsen gav resultat! Dagen efter tar vi det mycket lugnt, ja till och med en tupplur vid vattnet och i stugan gör att vi orkar fiska kvällen/natten vilket visade sej vara mycket effektivt! När kylan kryper på och dimman tätnar så börjar huggen komma. Vi fiskar i den största sjön i systemet, med svarta streamers lurar vi den ena öringen efter den andra och till slut lyckas jag ta resans största fisk, en snorfet 50cm öring som vi uppskattar till runt 2 kg, formen på fisken här uppe är verkligen imponerande!

Det känns lite lagom surt att knäcka koden till att fånga stor fisk så här på sista fiskedagarna men när vi åter igen rullar den vackra vägen från highlands för att förbereda hemresan så har vi 7 hårda men minnesvärda fiskedagar bakom oss som har tärt hårt på energin. Massa spösvingande, många mil i vadarskor, förskylningar och knott har satt sina spår, vi är rätt nöjda med fiske! Vi vilar upp oss på ett minst sagt sunkigt vandrarhem taget ur en skräckfilm i keflavik och flygger dagen efter hemåt igen.

10 dagar på Island i ett landskap skapat av vulkanism och glaciärer i gott sällskap ger goda minnen för livet och en barndomsdröm går i uppfyllelse.

Tack grabbar för sällskapet och skratten! // Jocke