Regnbåge på Fluga!

Regnbågen är en av de mest poppulära sportfiskarna i landet och extra attraktiv som flugfisk. De främsta orsakerna är att den är spridd i hela landet via utsättningar i dammar och sjöar, den är en bra matfisk och en riktig fighter!

Det finns flera fina Regnbågsvatten i Västerviks kommun med omnejd: Risebo, Ankarsrums sfk och Bottengölen i överum- samtliga vatten kan stundtals bjuda på fantastiska upplevelser!

Vårfisket

Vårfisket kommer igång efter islossningen och då gäller det att fiska där solen och vinden ligger på och värmer upp ytvattnet. Det är viktigt att röra sej mycket och inte stå kvar på samma plats för länge. Fiska varje ställe som en solfjäder och gå sedan vidare om inget hänt, när man väl hittar fisken så står de ofta tätt! 

Gångbara flugor är streamers som: zoonker, wolly bugger, wolly worm i starka färger som orange, röd, gul mm.

Försommarfisket

I månadsskiftet maj/juni så börjar insektslivet komma igång ordentligt och det börjar bli dax att sadla om till torrfluga istället för streamer! Det är nu dom stora dagsländorna och nattsländorna utgör en stor del av födan för fisken. Fisket kan vara bra både morgon och dag men bästa tiden brukar helt klart vara kvällsfisket!

Leta aktivt upp vakande fisk och lista ut i vilken riktning fisken går och placera flugan därefter! Bra flugor, dagsländor i olika storlekar, nattsländor som: Europa 12an, streaking caddis mm.

Högsommarfisket

Juli, augusti och första halvan i september kan kännas rätt tunga när det gäller regnbågsfisket. Sjöarna känns som Dödahavet, inga vak eller hugg på en heldag kan få det bästa tålamodet att tryta. Dock går det så klart att fånga fisk även denna period! Hemligheten vid dagfiske ligger i snabbsjunkande fluglinor med streamers och större nymfer som fiskas sakta över den svalare botten av sjön där fisken håller till denna tid på året! Vill man fånga fisk på torrfluga så är det nattfiske som gäller.

Höstfisket

Hösten är prime time när det gäller regnbåge på fluga! Det kalla vattnet och den ökande tillgången på föda som getingar, myror och skalbaggar får fisken att piggna till ordentligt! 

Här gäller det precis som vid vårfisket att fiska av flera platser effektivt och röra på sej mycket tills man hittar fisk. Dock kan det vara god idé att fiska samma platser mer en en gång. Testa gärna både torrfluga och streamer!

 

Utrustning

För flugfisket efter regnbåge är ett spö i klass 5-7 lagom, ett klass 6 spö på 9 fot kommer man hur långt som helst med! Till detta bör man ha en flytlina med en tafs som motsvarar 1,5 spölängd. Vid streamerfiske är lämplig tafsspets 0,20-0,25mm nylon och till torrflugefisket en spets på 0,17-0,20mm nylon.