Knutar och hjälp

Spolaxelknut: Den svarta stången ska föreställa en spole. Används för att göra fast linan i rullen. Använder man stum lina rekommenderar vi att lägga några varv med vanlig nylonlina innerst, annars kan hela linpaketet snurra på spolen.

Trileneknuten: Till att binda fast beteslås eller eller gäddtafs i vanlig nylonlina vid spinnfiske.

Lika Trileneknuten men man viker linan dubbel innan man börjar. Samma användningsområde men för stum lina.

Perfekt loop: Används för att göra en ögla i tjocka änden på en nylontafs för flugfiske, som sedan öglas ihop med flätöglan eller den färdiga öglan i änden på fluglinan. En droppe superlim innan knuten dras åt rekommenderas.

Kirurgknuten: Används till att binda på en slitdel/spets mellan nylontafsen och flugan vid flugfiske.

Grinnerknut: Används för att binda fast flugan i slitdel/spets vid flugfiske. När knuten dras åt får man en stor ögla som flugan hänger i, dra sedan ner knuten mot flugan men inte helt. Flugan ska hänga i öglan för att få mer rörelse i vattnet.

Dubbel Turleknut: Används när man ska binda fast en fluga med vinklat kroköga. Kräver en del träning, men rätt bunden är det en av de absolut starkaste knutarna som finns. Ett måste vid laxfiske, men även bra när man använder tunt tafsmaterial.

Dubbel Turleknut: Samma knut som föregående, men här åtdragen om en flugkrok med neråtböjt öga. Om kroken har uppåtböjt öga placeras själva knuten på ovansidan istället.

Flätögla: Många nyare fluglinor har färdiga öglor i ena eller båda ändar, om så inte är fallet kan man använda en flätögla i änden närmast tafsen. Flätöglor går att köpa färdiga och då följer en plastslang som träs över änden så att inte flätöglan flätar upp sig. Glöm inte att trä på plastslangen innan flätöglan träs på fluglinan.

Så här träs flätöglan på fluglinan.

I färdigt skick räcker det om flätöglan går ner 5-6 cm på fluglinan. Jag gör mina egna flätöglor och hade därför ingen plastslang att visa. På denna bild ska plastslangen vara påträdd till höger, närmast öglan. När flätöglan är påträdd på fluglinan förs plastslangen åt vänster, ner till änden på flätöglan. Jag gör en nålknut istället för att använda plastslang, men det går jag inte in på här.

Flugfiske från rulle till fluga.

AFTM klasser: Vikt på fluglinans kastvikt i olika klasser. Alltså kastar ett spö i klass # 7 bra med 12 gram utanför toppöglan.

Hjälp vid köp av tafs och tafsmaterial.

En linkorg är ett hjälpmedel som används vid flugfiske, de tillfällen löslinan riskerar att trassla in sig i t.ex. snår, buskar, tång eller sten. Jag tillverkade denna med tanke på fiske från båt. Det finns färdiga att köpa men de är omotiverat dyra. Om man googlar på linkorg hittar man massor med tipps för att tillverka en för en bråkdel av vad en fabricerad kostar. Den på bilden består av en plastback, bälte och pipar från fogpatroner. Det tog en halvtimma och kostnaden blev 49 kronor. /Oskar

Här följer några användbara knutar och annat som är bra att veta. Klicka på bilderna för mer info.

Förberedelser:
För en lyckad fisketur är det viktigt att förbereda så mycket som möjligt hemma. Vid köksbordet eller skrivbordet är det varmt och skönt, bra belysning och lätt att hålla ordning på alla prylar. Träna på de knutar som måste göras vid fiskevattnet, är förberedelserna bra räcker det att vara duktig på en eller högst två olika knutar.
Att stå och "fippla" med utrustningen vid fiskevattnet när fiskekompisen står med tung-gung i spöt är ingen rolig upplevelse och kan i värsta fall framkalla "huggskräck". (Mer om detta svårbotliga tillstånd under fliken: Fisket runt Gamleby)

Om knutar:
Välj några knutar som passar dig. Det är bättre att kunna några få bra än många dåligt. Innan man ska dra åt en knut är det viktigt att fukta med saliv, annars finns risk att linan försvagas på grund av friktion. För de knutar som man ska snurra flera varv(se nedan)gäller att: Tjock lina - få varv. Tunn lina - flera varv. Det brukar hamna mellan 3 och 7 varv för lintjocklek 0,60 till 0,10mm. Bäst är att prova sig fram hemma.
//Skitfiske!